Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов беше разпитван повече

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов беше разпитван повече
Коментари Харесай

Земеделският министър беше разпитан от спецпрокуратурата

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов беше разпитван повече от час от профилираната прокуратура по отношение на разследването срещу предприемача Миню Стайков за корист с евросредства, съобщи БНР в четвъртък.

Спецсъдът остави алкохолния необут в ареста, откакто му беше повдигнато трето обвиняване в края на предходната седмица. Според проверяващите Стайков е използвал деца на свои чиновници да кандидатстват за близо 20 млн. лева по две европейски програми от " Млад фермер " - Програмата за развиване на селските региони и за компенсиране на лозя, като действителен притежател се явявал точно той. Това се е случило, до момента в който Порожанов е бил шеф на Държавен фонд " Земеделие ". Прокуратурата твърдеше още преди 8 месеца, че се води такова следствие, само че обвиняването идва чак в този момент, таман когато изтича крайният период, в който Стайков може да бъде държан в ареста. На разпита земеделският министър трябваше да обясни дали е упражняван в действителност надзор върху отпуснатите по тези планове пари. Миналия петък зам. гл. прокурор Иван Гешев заяви за следствието и акцентира, че то не е взаимно с фонд " Земеделие ", дори в противен случай. Няколко часа по-рано фондът побърза да заяви какъв брой добре работи със спецпрокуратурата.

След разпита Порожанов съобщи, че във фонда съществува прецизна процедура, тя се съблюдава, ревизират се документите и по веригата има доста чиновници, които се грижат за тяхната меродавност. " Отговорността, откакто парите са получени, носят бенефициентите ", добави той. Порожанов обаче отхвърли да отговори дали са проверявани коректно документите на забърканите в схемата към Стайков, като отбеляза, че ако има позволени нарушавания, всеки би трябвало да понесе своята отговорност. Той отхвърли да е непосредствен с алкохолния предприемач.

Министърът бе категоричен, че има подготвеност да подаде оставка, в случай че премиерът му я изиска. " В момента, в който министър председателят реши, че по някакъв метод политически въздействам, от позиция на един или различен проблем, ще подам оставка ", добави той. Министър-председателят обаче отхвърли тази опция в сряда, като съобщи пред bTV, че все още няма учредения да упорства за оставката му. Земеделският министър посочи, че не се тормози за проверките: " Аз нямам никакви терзания от позиция на това какво е правено “, разяснява той.

Румен Порожанов попадна в центъра и на различен скандал - къщите за посетители, издигнати с пари от Европейски Съюз. Прокуратурата ревизира всичките 746 къщи за допуснати нарушения, само че земеделският министър към момента се измъква изсъхнал от този скандал, макар че точно той е имал задължението да упражнява надзор в качеството си на някогашен шеф на Държавен фонд  " Земеделие ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР